Συμβουλευτική
Συμβουλευτική Γονέων

Η συμβουλευτική γονέων θεωρείται ως η συνεργασία μεταξύ των γονέων και ενός ψυχοθεραπευτή ή παιδοψυχολόγου με σκοπό να τους προσφερθεί βοήθεια όσον αφορά στην αναγνώριση, αποδοχή και αντιμετώπιση των δυσκολιών του παιδιού τους σε διάφορους τομείς, όπως είναι η συμπεριφορά, η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση, η κοινωνικοποίηση κ.α. Η συμβουλευτική είναι μια διαδικασία η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στήριξης του ευρύτερου πλαισίου της οικογένειας. Παρέχει την απαραίτητη γνώση, εργαλεία, καθοδήγηση και πιο συγκεκριμένα υποστηρίζει τους γονείς χωρίς κριτική και προκαταλήψεις.
Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνονται περισσότερο στο να φροντίζουν τα παιδιά τους. Το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ταυτόχρονα μια διαδικασία γεμάτη προκλήσεις και ανταποδοτικότητα.
Οι ευθύνες που επωμίζονται οι γονείς είναι πολλαπλές και έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με το να:
• Μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους ώστε να συνεισφέρουν αργότερα στην κοινωνία
• Ικανοποίησουν τις βιολογικές, ψυχολογικές , συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους κ.α
Για να τα κάνουν όλα αυτά θα πρέπει ταυτόχρονα να προσπαθούν και να ικανοποιήσουν τις δίκες τους ανάγκες και να αντιμετωπίσουν τις προσωπικές τους μάχες.
Συμβουλευτική Εφήβων

Η συμβουλευτική εφήβων είναι μια συναισθηματική-ψυχολογική διαδικασία που έχει ως σκοπό να προσφέρει οδηγίες και συμβουλευτική για τους εφήβους και για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν μέσα στη σχολική ή πανεπιστημιακή κοινότητα και στις οικογένειες τους. Αποτελεί ένα είδος θεραπείας που επικεντρώνεται στην διανοητική και συναισθηματική κατάσταση των νέων ενηλίκων. Αφορά ηλικίες μεταξύ 10 και 19 χρονών. Αυτό το είδος της συμβουλευτικής βοηθά τους νέους ενήλικες να αναπτύξουν δεξιότητες διαχείρισης της πραγματικότητας. Χρειάζονται αυτές τις δεξιότητες για να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματα τους.
Η εφηβεία είναι μια ηλικιακή περίοδος που σηματοδοτεί την μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή . Είναι μια περίοδος ανάπτυξης και εξέλιξης Στην εφηβεία οι αλλαγές είναι πολλές και μπορεί να οδηγήσουν τους εφήβους στο να αισθάνονται άγχος και συναισθηματική πίεση.
Οι αλλαγές αυτές σχετίζονται με το σώμα , την διανοητική και κοινωνική τους ανάπτυξη όπως επίσης και την απώλεια της παιδικής ταυτότητας και ρόλου τους. Αυτή η περίοδος περιλαμβάνει πολλές νέες προκλήσεις , όπως:
- Το αίσθημα ανεξαρτητοποίησης από την οικογένεια για πρώτη φορά
- Την ανάπτυξη σχέσεων με τους συνομηλίκους
- Την ένταξη στο πανεπιστήμιο και σε μεταλυκειακή δομή
Εκτός αυτών των στρεσογόνων παραγόντων , πολλοί έφηβοι αναβιώνουν το τραύμα που έζησαν κάποια στιγμή στην ζωή τους΄, όπως ο εκφοβισμός που βίωσαν από τους συμμαθητές τους ή τα περιστατικά βίας που υπέστησαν. Όλα αυτά επιφέρουν επιπρόσθετη πίεση στην ήδη ευάλωτη περίοδο της ζωής τους.
Η συμβουλευτική εφήβων δεν απευθύνεται μόνο σε εφήβους . Είτε κάποιος είναι γονιός, φίλος ή μέλος τη οικογένειας ενός εφήβου είναι απαραίτητο να έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία , τα οποία θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί αυτή την δύσκολη περίοδο της ζωής τους.
Συμβουλευτική Ενηλίκων

Η συμβουλευτική σχέση είναι μια συνεργατική προσπάθεια μεταξύ του συμβούλου-ψυχοθεραπευτή και του πελάτη-θεραπευόμενου. Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας βοηθά τον πελάτη να :
- Αναγνωρίσει τους στόχους του και τις δυνητικές λύσεις στα προβλήματα του που του προκαλούν συναισθηματική αναταραχή
- Επιδιώξει να βελτιώσει τις δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείρισης
- Ενισχύσει την αυτοεκτίμηση του
- Επιφέρει την αλλαγή στην συμπεριφορά και να βελτιώσει την διανοητική του υγεία
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων (American Psychological Association , 2008) οι σύμβουλοι χρησιμοποιούν ένα εύρος πρακτικών που βοηθούν τα άτομα να βελτιώσουν το ευ-ζην τους , να μειώσουν το άγχος, να αντιμετωπίσουν κρίσεις και να αυξήσουν την δεξιότητα τους να λειτουργήσουν καλύτερα στην ζωή τους .Η παροχή αυτής της επαγγελματικής βοήθειας αφορά σε προβλήματα που σχετίζονται με την συμπεριφορά , την εργασία, το σχολείο, την καριέρα, τον γάμο και προβλήματα συναισθηματικής φύσης.
Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας-θεραπευτής είναι ένα υψηλά καταρτισμένο άτομο που χρησιμοποιεί μεθόδους ενεργητικής ακρόασης, συμβουλευτικής, συζήτησης καθοδηγώντας το άτομο στην καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που αντιμετωπίζει.
Η συμβουλευτική ως διαδικασία συνίσταται στα ακολούθα βήματα:
- Αφιέρωση επιπρόσθετου χρόνου στην διερεύνηση δυσκολιών, στρεσογόνων καταστάσεων , η συναισθηματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει το άτομο
- Καθοδήγηση στο να δει το άτομο την κατάσταση και τα συναισθήματα του από μια διαφορετική οπτική γωνία και οδηγηθεί στην αλλαγή
- Δόμηση μιας σχέσης βασισμένη στην εμπιστοσύνη και εχεμύθεια